Marimekon kangaspainossa tehtiin historiaa – puusta tehty kangas sai Marimekko-kuosin

Marimekon kangaspainossa Helsingin Herttoniemessä tehtiin toukokuun puolessa välissä historiaa, kun painopöydälle saatiin koivuselluloosasta Ioncell-liuotinmenetelmällä valmistettu biohajoava kangas. Painettu kangas kudottiin Lohjalla Länsi-Uudenmaan ammattiopisto Luksiassa ja Marimekon painossa se sai koristeekseen Erja Hirven vuonna 2014 suunnitteleman Tiara-kuvion.

Kankaan kuitujen valmistuksessa käytetty Ioncell-menetelmä on kehitetty Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistyönä ja Marimekko on ollut mukana hankkeessa vuodesta 2013 lähtien. Ioncell-menetelmässä käytettävien uudenlaisten liuottimien ansiosta lopputuloksena syntyvä kuitu on viskoosia vahvempaa. Menetelmällä valmistetusta selluloosakankaasta on aiemmin tehty myös Allu-mekko, jonka Marimekko esitteli muotinäytöksessään vuonna 2014.

Marimekon painossa työskentelevä Ville kertoo puusta valmistetun kankaan käyttäytyneen painettaessa kuin mikä tahansa painokangas.

”Tuntui kuin käsittelyssä olisi ollut mikä tahansa tavanomainen kangas, mutta tietysti aina uutta laatua painettaessa täytyy hakea uudet kankaalle sopivat asetukset. Tällä kertaa kyllä jännitti hiukan, kun arvokasta kangasta oli painettavana vain rajallinen määrä. Kaiken piti mennä heti nappiin”, sanoo Ville.

Ekologisempia materiaaleja etsitään jatkuvasti

Ekologisempien materiaalien löytäminen ja tekstiilien kierrättäminen ovat tällä hetkellä kuumia aiheita vaateteollisuudessa. Marimekonkin tavoitteena on lisätä ekologisempien materiaalien osuutta mallistoissaan ja yhtiössä työskennellään jatkuvasti vastuullisempien ja ekologisempien raaka-aineiden löytämiseksi.

”Etsimme jatkuvasti yhä kestävämpiä materiaaleja ja on hienoa olla mukana tällaisessa kiinnostavassa hankkeessa. Ekologisemmille materiaaleille on kysyntää ja toivottavasti kehityshankkeet etenevät tulevaisuudessa myös teollisen mittakaavan tuotannoksi. Kannustamme myös suunnittelijoitamme etsimään ekologisia ja kierrätysvaihtoehtoja materiaaleja kartoittaessaan. Esimerkiksi kesän 2016 mallistosta löytyy tekstiiliteollisuuden jätteestä valmistetusta langasta tehty Stripe-trikoosarja”, sanoo Marimekon luova johtaja Anna Teurnell.